Complete ondersteuning

Huis van de toekomst

Foto 06 06 19 14 03 53

Waar moet een huis aan voldoen om het huis van de toekomst te worden?

Het huis van de toekomst is meer dan alleen middelen (zonnepanelen, isoleren, warmtepomp). Deze technieken zijn belangrijk maar dit alleen is niet waardevol genoeg om het huis van de toekomst te kunnen zijn of om een co2 neutraal huis te krijgen.

Efficiënt/smart

Duurzaam

Vooruitkijken

Gedrag van bewoners integreren

Efficient/smart

Een woning moet efficiënt zijn. Bij een gemiddeld huis gaat meer dan 80% van de verbruikte energie (gas, stroom, etc.) op aan verwarmen. Gevolgd door warm water en elektriciteit. Als een woning en haar bewoners efficiënter om gaan met het verbruik zal dit enorme impact hebben op het verbruik. Effiecienter werken of ‘smart’ is mogelijk door nieuwe technieken en een aanpassing van het gedachtegoed.

In een smart house staan de verschillende onderdelen met elkaar in verbinding, zie afbeelding. Bijvoorbeeld: De opgewekte stroom van de zonnepanelen wordt direct gebruikt of opgeslagen in de zoutaccu’s. Als ’s nachts de wasmachine aan wordt gezet wordt de stroom uit de accu gebruikt. Op deze manier is er geen elektriciteit onttrokken van het net.

Efficiënt om elektriciteit pieken

Op de eerste afbeelding zie je het stroomverbruik in een gemiddelde woning. Zoals te verwachten zijn er ’s ochtends en ’s avonds enorme pieken.

Op de tweede afbeelding zie je de gemiddelde opbrengsten uit zonnepanelen naast het gemiddelde stroomverbruik. Dit komt NIET overeen met het verbruik. Dan vraag jij je af waarom hebben zoveel mensen zonnepanelen? Door de saldering regel(?) krijgen particulieren hun opgewekte stroom terugbetaald, gemiddeld genomen wordt deze stroom helemaal niet gebruikt. Zie het als subsidie. In de komende 4 jaar, zal deze regel verdwijnen. Dan gaat de opgewekte stroom verloren wanneer je het niet zelf verbruikt.Dit zal je dan ook merken in de oplopende energierekening. Enkel zonnepanelen is niet de meest duurzame oplossing.

Stroom moet dus verplaats worden naar het moment waarop de stroom opgewekt wordt OF de opgewekte stroom wordt opgeslagen en ingezet wanner nodig. Zie dia 10. Dit is wanneer de zoutaccu in beeld komt.

Vooruitkijken

Het huis van de toekomst kijkt vooruit en houdt rekening met zonlicht, temperatuur, je agenda, etc. Hier komt de e-manager aan bod. De e-manager meet en regelt de verschillende fasetten in je huis. Op basis van je verbruik gaat de emanager keuzes voor je maken. Bijvoorbeeld wanneer je het beste en het goedkoopst je elektrische auto kan opladen. Of wat het beste moment is om je vaatwasser te gebruiken om geen stroom te gebruiken van het elektriciteitsnet.

Dit helpt om écht duurzaam bezig te zijn en lagere energiekosten te hebben.

Voorbeelden e-manager:

Het is huis van de toekomst heeft:

Conclusie

Het huis van de toekomst gaat slimmer om met de energie in en rondom je woning. Duurzaam is niet alleen duurzame energie. Focus bijvoorbeeld ook om zonnepanelen of andere apparatuur die lang mee gaan en goed afgebroken kunnen worden. Daarom is zoutaccu een duurzamere oplossing dan de lithium accu. De gebruikers van de woning hebben natuurlijk enorm veel invloed op het verbruik.