De pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. De pelletkachel lijkt vanwege het raam waarin de vlam zichtbaar is op cheap nba jerseys een houtkachel. In principe zijn pelletkachels enkel geschikt voor het verbranden van houtpellets. Pellets vervaardigd uit ander materiaal zoals bijvoorbeeld stro, papier, karton, gras beïnvloeden de werking van grote de pelletkachel negatief en veroorzaken problemen bij de ontsteking of verbranding. Sommige pelletkachels echter kunnen ook andere korrelvormige brandstoffen verbranden, bijvoorbeeld mais.

De pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor pellets. Deze grap worden vanuit dat reservoir door middel van een wormschroef mechanisch naar de vuurkorf getransporteerd. In de vuurkorf worden de pellets automatisch ontstoken met behulp van een gloeispiraal en gedoseerde luchttoevoer. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de snelheid van aanvoer van pellets en de luchttoevoer. De rookgassenworden met een ventilator naar buiten geblazen. Een Beton pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. Fabrikanten claimen in de regel een rendement van 80-97%. Vanwege de relatief lage temperatuur van de af te voeren rookgassen (maximaal 220 gr. Celsius) en de mechanische afvoer daarvan volstaat een enkelwandige schoorsteenpijp van ø 80mm.
Een aparte ventilator blaast de verwarmde lucht de ruimte in. In tegenstelling tot de traditionele houtkachel die zijn warmte vooral afgeeft door stralingswarmte, geeft een pelletkachel de meeste warmte af doorconvectie. De buitenmantel van een pelletkachel blijft daardoor relatief koel.

De moderne pelletkachel is uitgerust met een elektronisch regelsysteem. Dit optimaliseert het verbrandingsproces en bevat diverse veiligheidsinstellingen. Hierdoor kan de pelletkachel schoon branden en een hoog rendement bereiken. Door de optimale verbranding geeft deze kachel weinig stank in en rondom het huis. Het gebruikscomfort van een pelletkachel is hoog ten opzichte van de conventionele houtkachel door de automatische ontsteking, uitdoving en de – ingebouwde (klok-) thermostaat. Veel pelletkachels zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma waardoor de kachel zichzelf op gezette tijden (Anmol) aan- of uitschakelt. Met een vulling pellets kan men – afhankelijk van de isolatie van de woning, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur – één tot vijf dagen stoken. De as die vrijkomt bij de verbranding, moet doorgaans handmatig worden afgevoerd.